Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IT-ul (re)descoperă agricultura

22 Mai 2012




Domeniul agricol nu a reprezentat, cel puţin în ultimii ani, o zonă declarată de focus pentru producătorii de software locali şi internaţionali care activează în România. Cu toate acestea, în urmă cu aproape o lună nu mai puţin de 4 companii şi-au anunţat intenţia de a oferta producătorii agricoli şi fermierii locali cu soluţii informatice dedicate.

În urmă cu câteva săptămâni, doi jucători importanţi de pe piaţa IT locală anunţau lansarea unor oferte dedicate sectorului agricol românesc, o zonă adresată de nu foarte mulţi producători/vendori locali de software până la acest moment.

Prima dintre acestea, SAP România, subsidiara locală a companiei germane SAP AG, unul dintre principalii producători de software la nivel mondial, îşi argumentează noul focus prin faptul că dezvoltarea business-ului agricol şi intensificarea exporturilor impun companiilor de profil implementarea unor soluţii pentru gestiunea afacerilor. După cum declara Valentin Tomşa, directorul general al SAP România: „Companiile din agricultură, împreună cu cele din industria îngrăşămintelor chimice, au atins în ultimii ani un nivel de dezvoltare şi un volum al exporturilor care impun implementarea unor soluţii software de business pentru gestiunea proceselor specifice. Nevoia pentru creşterea competitivităţii la nivelul practicilor internaţionale este un alt motiv pentru care companiile de profil resimt necesitatea implementării unor soluţii software.“

Cel de-al doilea anunţ a venit din partea TotalSoft, unul dintre principalii jucători locali de pe piaţa IT, care a lansat un pachet de soluţii software destinate simplificării şi eficientizării activităţii producătorilor agricoli. Conform comunicatului remis cu această ocazie: „Pentru producătorii agricoli, pregătirea şi gestionarea campaniilor de primăvară sunt foarte importante şi au un impact semnificativ în obţinerea recoltei şi implicit a profitului. Astfel, planificarea şi realizarea operaţiunilor la timpul necesar este un proces atent gândit de agricultori, din faza pregătirii utilajelor agricole şi până la executarea lucrărilor de fertilizare, arat şi semănat.“

Noi intrări şi lansări

Faptul că agricultura începe să fie un domeniu de interes pentru producătorii de software este demonstrat, însă, şi de alte semnale venite din piaţă, mai puţin mediatizate ce-i drept.

Un astfel de semnal este intrarea pe piaţa locală, la sfârşitul lunii aprilie, a companiei ISAGRI, producător francez de programe informatice pentru agricultură, care a anunţat înfiinţarea unei filiale în România. Compania franceză, care activează de aproape 20 de ani pe această piaţă, este prezentă în 8 ţări europene şi în Canada şi se poziţionează ca „lider european în informatica agricolă“, furnizând soluţii software dedicate agricultorilor şi viticultorilor.

Tot în aprilie, s-a lansat (în cadrul pro-iectului „AgroManager – Dezvoltare şi performanţă în afaceri“) soluţia specializată FarmWorks, dedicată gestionării operaţiunilor din cadrul unui IMM agricol. Proiectul AgroMana-ger este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor“, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale“. Iniţiatorul proiectului AgroManager este compania AgroAdvice, care se prezintă ca fiind „prima companie privată specializată în servicii de consultanţă agricolă tehnică din România“. AgroAdvice este o companie mixtă de consultanţă pentru agricultură, rezultată în urma parteneriatului dintre grupul Agricover şi Danish Agricultural Advisory Service, unul dintre principalii furnizori de servicii de consultanţă agricolă de pe piaţa europeană. Grupul Agricover are aproape 10 ani de activitate pe piaţa locală, dar este prezent şi în Bulgaria şi Serbia şi, conform descrierii din site, este „singurul furnizor de soluţii complete pentru agricultură din România“.

O posibilă explicaţie

Dincolo de necesitatea reală a informatizării mediului rural – necesitate ce datează cu mult dinainte de 2012 – această abundenţă de oferte de informatizare a mediului rural ar putea avea ca posibilă explicaţie fondurile europene alocate agriculturii. A căror valoare pentru primul trimestru din acest an este de un miliard de euro.

La începutul lunii martie 2012, Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, declara într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES că una dintre direcţiile prioritare pentru agricultura locală este atragerea de cât mai multe fonduri europene. „Primul lucru: pentru atragerea fondurilor europene, noi, la Agricultură avem un obiectiv – un miliard de euro pe primul trimestru, iar pe total, ţinta este 2,4 - 2,6 miliarde de euro atraşi în Agricultură, din şase miliarde, cât are Guvernul“, declara ex-ministrul Agriculturii.

La începutul lunii mai, la preluarea mandatului şi noul ministru Daniel Constantin preciza ca principal obiectiv al mandatului său creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite